23-04-2019

Jachtslot Mokerheide, restauratie en verduurzaming

Jachtslot Mokerheide,
Wij hebben van de Vereniging Natuurmonumenten onlangs een prachtige opdracht gekregen voor de complete advisering voor de restauratie en verduurzaming van Jachtslot Mookerheide te Molenhoek. Dit doen we samen met architectenbureau 1meter98. Het betreft de advisering bouwfysica & akoestiek, brandveiligheid en de technische installaties.

Restauratie en verduurzaming
Natuurmonumenten heeft 1meter98 B.V. opdracht gegeven voor het vervaardigen van het restauratieplan met verduurzaming van het Jachtslot Mookerheide. Doel is spoedig het ingezette verval van het Jachtslot te keren en het Rijksmonument op een duurzame wijze toekomst te geven.

Het Jachtslot is in één fase gebouwd tussen 1902 en 1905 naar ontwerp van Oscar en Henri Leeuw uit Nijmegen, al zijn er in het exterieur duidelijk twee bouwdelen te onderscheiden. Enerzijds is er de vleugel die later bij het gebruik als klooster is uitgebreid en verhoogd, een relatief sober en doelmatig bouwdeel met een hoektoren.

Anderzijds is er het beeldbepalende Jugendstil hoofdgebouw, dat wordt gezien als de kern van het Jachtslot. Het heeft een zeer rijk interieur, met als blikvanger het centrale trappenhuis. Daarnaast is het een karakteristieke verschijning op de heide, met de iconische toren. Echter, door het wegstucen in de jaren ´90 van de Jugenstill sierschilderwerken en tegeltableaus heeft het hoofdgebouw aan zeggingskracht ingeboet. Doel is dit te herstellen, tezamen met de vele andere restauratievragen.

Zie voor meer informatie ook de websites van Natuurmonumenten en de Mookerheide.

Ga terug