23-12-2019

Tessa Eykenboom, projectmedewerker bouwfysica en akoestiek

“De informele sfeer binnen ons bedrijf is fijn en ik waardeer dat ik kan groeien. Dat voelt goed.”

De jonge Tessa voelt zich helemaal thuis bij K+. Ze deelt haar kamer met een vrouwelijke collega en dat is gezellig. “Ik maak nog niet zo lang deel uit van het K+ team en toch heb ik al zoveel geleerd!” Tessa vertelt enthousiast over haar vak en het werken bij K+.

Na haar mbo heeft Tessa aan Zuyd Hogeschool Bouwtechnische Bedrijfskunde gestudeerd. In 2017 werd ze tot haar verrassing als projectmedewerker bouwfysica aangenomen, met als extra taak, kartrekker te worden van het zogenaamde BREEAM-project. Tessa: “Met BREEAM kun je integraal de duurzaamheid van gebouwen meten en beoordelen. Inmiddels ken ik BREEAM als mijn broekzak. Ik blijf mij continu verdiepen in het onderwerp zodat ik BREEAM gerelateerde vragen van collega’s en klanten goed kan beantwoorden”.

Tessa vervolgt: “Bijblijven in het vak, dat is hartstikke interessant. Wij volgen alle ontwikkelingen op de voet. Binnenkort wordt de huidige EPC-regelgeving, de berekening van de energieprestatie van een gebouw, vervangen door BENG. Dit staat voor een Bijna Energie Neutraal Gebouw. Ook WELL, een nieuwe bouwstandaard om de gezondheid in gebouwen te meten, wil ik bestuderen en ontdekken wat dit voor ons werk en voor onze opdrachtgevers betekent.

Van akoestiek wist ik bitter weinig en heb mij het vak eigen gemaakt door veel te lezen, alles over het onderwerp uit te zoeken en akoestische onderzoeken te doen. Deze onderzoeken worden steeds uitgebreider, groter en moeilijker. Ik kan inmiddels verschillende projecten zelfstandig uitvoeren en mijn verantwoordelijkheid groeit. Als ik er echt niet uitkom, kan ik bij Welmoed Siebesma of bij een van de andere collega’s terecht met mijn vragen. Mooi toch?”

Regelmatig heb ik een klus buiten de deur om metingen te verrichten. Collega Gregor Leppers is daar een kei in en van hem leer ik over allerlei metingen waarmee wij het binnenklimaat van gebouwen kunnen beoordelen. Die afwisseling in taken bevalt mij goed.

Niet alleen in haar werk heeft Tessa veel profijt van haar praktische mbo-opleiding. Inmiddels heeft zij samen met haar vriend een huis gekocht en is het stel ijverig aan het verbouwen. “Wat ik bij K+ geleerd heb, zoals akoestiek, koudebruggen en vochtproblemen kan ik in nu toepassen. Dat is erg handig.

K+ is een fijne en informele organisatie. Wij krijgen voldoende vrijheid om onze tijd in te delen en nemen uiteraard ook onze verantwoordelijkheid. Ik hoop hier nog veel te leren en te kunnen groeien!”


Foto: Team Bouwfysica, Tessa, 2e van rechts op de foto.

Ga terug