21-09-2020

Mouttoren, hotspot binnen nieuwbouwproject Weert

Mouttoren, hotspot binnen nieuwbouwproject Weert


Nadat de eerste fase met drie appartementencomplexen in het Park Zuytwillemsvaert in Weert, nagenoeg is afgerond, is medio 2020 gestart met de voorbereiding van een belangrijke hotspot binnen dit nieuwbouwproject langs het kanaal in Weert.

Duurzame herbestemming
De Mouttoren, opgetrokken in schoon metselwerk, doet qua vormgeving denken aan de ‘Nieuwe Zakelijkheid’. De toren van circa 25 meter hoog dateert uit 1941-1942. Het bouwwerk werd gebruikt voor de opslag van mout en gerst en telt vier verdiepingen. In 1969 kwam er een einde aan de Wertha Brouwerij. Nagenoeg alle gebouwen gingen tegen de grond. Alleen de Mouttoren en het kantoor bleven staan. Het had weinig gescheeld of ook de toren zou vijftig jaar na sluiting van de brouwerij alsnog gesloopt worden om plaats te maken voor een woontoren.

De Mouttoren, gered van de slopershamer.
Op de begane grond en eerste verdieping wordt een Werthamuseum gevestigd met een proeflokaal. De derde verdieping is niet exploitabel omdat hier silo’s gesitueerd zijn. Die maken deel uit van de constructie en kunnen niet gesloopt worden. Op de zolderverdieping wordt een luxe Bed & Breakfast (B&B) ingericht. Op het dak komt een grandioos uitkijkpunt. De toren wordt gerestaureerd en stijlvol ingepast in het bouwplan van Jongen Bouwpartner langs de Zuid-Willemsvaart.

De toren wordt links en rechts ‘ingepakt’ met circa tien fraaie appartementen.

Architectenbureau Croonenburo5 tekende voor het ontwerp en bureau Palte voor de constructies. Bouwbedrijf Jongen is verantwoordelijk voor de uitvoering.


Puzzelen
Ons team verzorgde voor het gehele plan de integrale bouwfysische, akoestische en brandveiligheidsadvisering samen met het ontwerp voor de gebouw-gebonden technische installaties. Het is natuurlijk bijzonder om moderne en luxe appartementen in een monumentale toren te realiseren, waarbij zowel de toren als de appartementen tot hun recht komen; het zoveel mogelijk verbergen van de techniek was echter een uitdaging. Ook de thermische isolatie ter plaatse van de overgang van woningen naar Mouttoren was een leuke puzzel. En puzzels gaan wij niet uit de weg!

Olaf Ritchi


Artist Impressions: Architectenbureau Croonenburo5

Ga terug