05-11-2020

Zaandam bouwt een woontoren. Alle hens aan dek.

De Zaanstad is ambitieus. Om tegemoet te komen aan de woningbehoefte in de regio, staan er een aantal nieuwbouwplannen op stapel voor de Zaankanters en mensen uit de regio. Een van die projecten is “De Heldin”; een nieuwe woontoren van ca. 400 woningen en ongeveer 70 meter hoog. Dat betekent 22 etages hoog. 

De 400 woningen zijn bijna allemaal anders van opzet, maar ondanks deze complexiteit moet elke woning voldoen aan het bouwbesluit. Ook een parkeergarage van 12.500 m2 maakt deel uit van deze woontoren.

In gesprek met Roy Slaats, projectleider brandveiligheid, bouwfysica en bouwbesluit. Sinds de zomer van vorig jaar is Roy werkzaam bij de K+ Adviesgroep. Weliswaar een betrekkelijk ‘nieuwe’ collega, maar hij heeft wel meer dan 15 jaar kennis en ervaring. Brandpreventie loopt als een rode draad door zijn carrière.

Roy: “Ik ben blij met de overstap naar de K+ Adviesgroep. De veelzijdigheid van de projecten maakt het werk erg afwisselend en aantrekkelijk. Bovendien ervaar ik het als een groot voordeel dat wij veel experts in huis hebben. Zo kun je snel sparren met collega’s en gebruik maken van hun kennis.”

Complexe uitdaging; alle hens aan dek

“Het project De Heldin, typeert de veelzijdigheid van ons bureau. Je gelooft het misschien niet, maar bijna de helft van ons team is bij dit project betrokken!

En ik overdrijf niet. Let op, in het kort:

  • Roy Delissen: werktuigkundige installaties. Denk aan verwarming, ventilatie, riolering e.d.
  • Remy van Loon; elektrotechnische installaties, dus de verlichting, stroom, PV-panelen, NUTS-voorzieningen en de parkeergarage. Hij wordt ondersteund door Marc Schmitz.
  • Quiril Roomans en Davy van Haperen; planologische akoestiek. Het verkeerslawaai en de gevolgen van het gemeentelijk geluidbeleid voor dit plan.
  • Iris Felder: gevelgeluidwering, het daglicht en bouwakoestiek.
  • Mark Janssen: bouwbesluittoets (daglicht en ventilatie) en de EPC berekeningen.
  • Nico Meevissen en ikzelf: brandveiligheid.
  • En we werken samen onder leiding van Olaf Ritchi.

Indrukwekkend toch? Samen moeten wij ervoor zorgen dat de opdrachtgever de beste geïntegreerde installatietechnische oplossing krijgt. En uiteraard vanuit onze visie "meer bouwen met minder techniek”.

Brandpreventie. Voorkomen is beter dan genezen.

Op de vraag of de woontoren in Zaandam ook voor Roy een bijzonder project is, antwoordt hij: “Jazeker. Je wordt niet iedere dag betrokken bij een woontoren van 22 verdiepingen. Alleen de brandveiligheid garanderen is al een hele klus. Door het aantal verdiepingen is er veel aandacht voor de noodzakelijke vluchtroutes, de bereikbaarheid voor de brandweer bij calamiteiten en uiteraard de bijhorende logistiek. Hoe krijg je het materieel naar boven en is op elke verdieping genoeg waterdruk? Hoe kan snel en efficiënt worden voorkomen dat de brand zich verder verspreid? Dat zijn zomaar een paar aandachtspunten.

Na een gedegen onderzoek hebben wij het plan flink moeten bijsturen. Dat gaat overigens in goed overleg met de architect. Samen borgen wij de veiligheid.”

Zoeken naar alternatieve oplossingen

Roy vult aan: “De plannen voor de woontoren Zaandam zijn inmiddels gepresenteerd en besproken met de brandweer. Daar waar het ontwerp nog niet 100% voldoet aan de bouwregelgeving, wordt gezocht naar alternatieve, gelijkwaardige oplossingen. Een machtig interessant proces, dat alleen lukt als betrokken partijen goed samenwerken.”

100% save

Roy: “Hierna worden de definitieve brandveiligheidstekeningen gemaakt en vindt de finale toetsing van deze tekeningen plaats. Dat doe ik samen met mijn ervaren collega Nico Mevissen. De definitieve tekeningen en rapportage zijn uitermate belangrijk omdat deze dienen als onderbouwing van het brandveiligheidsconcept. En zoals met alles: twee zien meer dan een. En bij K+ gaan wij altijd voor 100% save.”



Lilian Zeekaf, november 2020


Afbeeldingen: Laurey Architecture & Enverionment

Ga terug