23-04-2021

Stagiaire Hanneke Reijnen: “door de stage is mijn zelfvertrouwen gegroeid”.

“Ben hartstikke blij met mijn stageperiode van 20 weken”, zegt Hanneke Reijnen, derde jaars student bouwkunde aan Hogeschool ZUYD. Hier vind ik de uitdaging die ik soms mis op school. Ik kan meewerken aan echte opdrachten, heb het gevoel dat ik daadwerkelijk iets bijdraag en dat ik groei in mijn ontwikkeling”.

Een opmerkelijk positief bericht gezien de mediaberichten die melden dat door de corona-uitbraak studenten studievertraging oplopen door onder andere het wegvallen van stages. Veel bedrijven houden de boot af omdat er minder werk is of omdat de begeleiding moeilijker is vanwege het thuiswerken van hun medewerkers.

“Gelukkig is die eerste reden zeker niet aan de orde bij K+”, geeft Hanneke aan. “Ik heb begrepen dat er meer dan voldoende werk is voor het ingenieursbureau. Problemen wat betreft de begeleiding ervaar ik niet. De medewerkers werken inderdaad de meeste dagen thuis, conform de RIVM-richtlijnen. Met mijn interne begeleider heb ik mail en telefonisch contact en af en toe ontmoeten wij elkaar op kantoor. Dan maken wij hier gerichte afspraken over. Het vraagt iets meer geregel, maar niet meer dan dat. Als je op kantoor moet zijn, ben je met een kleine groep collega’s aanwezig en werk je alleen op een kamer.”

Toetsen aan bouwbesluit

“Omdat ik hier aan concrete opdrachten kan werken, die niet in de prullenbak verdwijnen, zoals op school, ben ik zinvoller bezig. Voor mij is dat belangrijk; ik doe veel beter mijn best en zoek zaken heel goed uit. Momenteel toets ik diverse zaken of deze voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit zoals bijvoorbeeld daglichttoetreding, thermische schil, isolatieberekeningen en oppervlakteberekeningen.”

Kennismaking bedrijfsleven

Hanneke: “Door je stage wordt niet alleen je vakkennis vergroot. Je draait ook mee in een organisatie; volgt de (online) overleggen, je leert rapportages opstellen en verantwoordelijkheid nemen. Ik heb ontdekt dat een informele werksfeer heel belangrijk is. De collega’s tonen belangstelling, maken een praatje in de deuropening en nemen ook de tijd om elkaar te helpen. Zo durf je nog meer te vragen en zo groeit de kwaliteit van je werk. Het team van K+ zorgt voor een veilige en vertrouwde werkomgeving, een plek waar je fouten mag maken. Daar groeit je zelfvertrouwen van. Heel belangrijk.

Keuzes maken

De voormalige student Technische Scheikunde heeft deze studie helaas door persoonlijke omstandigheden niet kunnen afmaken. Omdat zij voordat zij deze studie ging doen twijfelde tussen bouwkunde en scheikunde, heeft ze later alsnog gekozen voor bouwkunde.

“Na afronding van deze studie ga ik waarschijnlijk een master doen in Scheikunde of zelfs een tweede bachelor. Die keuze heb ik nog niet gemaakt. Ik vind studeren wel erg leuk, maar ik wil ook graag voldoende tijd vrijhouden voor mijn creatieve kant; schilderen, tekenen, ontwerpen en naaien. Het wordt nog een hele uitdaging om hierin balans te vinden”, lacht Hanneke.

“Mijn oma is mijn grote voorbeeld. Een sterke vrouw, open en eerlijk, vrij in haar denken, een levensgenieter die respect heeft voor iedereen. Zij laat zich niet gek maken. Van iedere situatie kun je iets moois maken, is haar levensfilosofie. Zo wil ik ook in het leven staan.”

Onderzoek

“Voor nu, eerst mijn onderzoek afronden. Per 1 juli 2021 wordt de eis ‘Milieuprestatie Gebouwen’ (MPG) aangescherpt. De MPG is een eis die de milieubelasting/duurzaamheid van materialen toetst. Mijn onderzoek richt zich op het kunnen voldoen aan de nieuwe MPG-eis, zonder de energieprestatie van een gebouw onder de BENG-eis te laten komen. Zowel mijn docent bij ZUYD als Welmoed Siebesma zijn enthousiast over mijn onderzoeksplan. Dat werkt enorm stimulerend. Ik kijk er naar uit om met hen hierover te sparren.” 



Ga terug