15-10-2021

In Parc Glana Geleen staan de deuren open

Op het terrein van zorgcentrum Glana in Geleen ontwikkelt Zuyderland de komende jaren een nieuw gebied voor wonen en zorg. Sinds twee maanden is een gedeelte van de zorgwoningen bewoond.

Een paradijs voor demente bejaarden

Zo zou je het nieuwe Parc Glana kunnen omschrijven, aldus L1 bij hun verslaglegging van de opening van Parc Glana. In een eerder interview met Walter Leurs sprak hij ook al over dit unieke zorgproject.

Locatiemanager Hanneke Hoen: “Parc Glana in Geleen is inderdaad een bijzonder concept. Mensen met dementie lopen graag en veel, maar verblijven voor hun eigen veiligheid gewoonlijk op een gesloten afdeling. Geen optimale situatie voor deze kwetsbare ouderen. Dankzij natuurlijke afscheidingen en nieuwe toegepaste technologie in Parc Glana, staan alle deuren open. Zo fijn! Bewoners kunnen wanneer ze daar zelf zin in hebben naar buiten, wandelen en in alle vrijheid genieten van de buitenlucht. Zo blijven de bewoners actief en hun veiligheid wordt gegarandeerd doordat zij een sensor dragen. De vrijheid in combinatie met dit mooie park is geweldig!”

Hoe heeft Hanneke Hoen het bouwproces ervaren?

De locatiemanager: “Wij hebben vanuit Zuyderland met de adviseurs, zoals het team van K+ Adviesgroep, Coonen Architecten en Wijnen Bouw nauw samengewerkt, zowel in het ontwerp- als in het uitvoeringsproces. Vanuit ieders specialisme is goed naar ons geluisterd, meegedacht en afgestemd binnen de financiële mogelijkheden.

Natuurlijk zijn niet alle wensen vervuld, maar wel besproken en naar alternatieven gezocht. Dit samenspel heeft geleid tot deze fijne kleinschalige woongebouwen. Ik kan niet anders zeggen dat het een zeer geslaagd bouwproces is geweest. Het eindresultaat mag er zijn en dat wordt ook bevestigd tijdens onze open dag. Meer dan 600 belangstellenden waren onder de indruk van de vriendelijke en warme uitstraling van de gebouwen.”

Een prettig woon- en werkklimaat voor bewoners en verzorgenden?

“Jazeker”, antwoordt Hanneke enthousiast. “Wij hebben weliswaar nog geen hele koude dagen gehad, maar tot nu toe ervaren zij de ruimten als erg behaaglijk. Het was even zoeken naar een balans tussen de gewenste temperatuur voor de bewoners en voor de verzorgenden, waarbij de bewoners uiteraard leidend zijn. Natuurlijk moeten wij wennen aan de vloerverwarming; de opwarmtijd is immers wat langzamer in vergelijking met radiatoren waar je even aan de knop draait.”

Er is bewust voor vloerverwarming gekozen. Dat zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling vanuit de grond, draagt bij aan het comfortgevoel en is energie- en kostenbesparend. Het nieuwe installatiesysteem voor de verwarming is immers gasloos. Tegelijkertijd is er ook aandacht voor voldoende ventilatie zowel in de bewonerskamers als in de algemene (verkeers)ruimten. Hanneke: “Onze collega’s van de Technische Dienst stellen zo nodig zaken bij.”

Legionallapreventie

Hanneke: “Legionellapreventie heeft altijd onze specifieke aandacht. De bacterie vermenigvuldigt zich graag in waterleidingen. Niet alle bewoners houden bijvoorbeeld van badderen en maken geen gebruik van een hoog-laag bad. Leidingen worden daardoor niet regelmatig doorgespoeld, wat een risico met zich meebrengt. In de ontwerpfase, bij het maken van de plattegronden, zijn wij daarom terughoudend geweest met het plaatsen van baden.”

Akoestiek Hospice

De akoestiek in het hospice is nog niet geheel naar wens. ‘Diverse mogelijkheden hebben de revue gepasseerd maar er is nog geen keuze gemaakt. Soms is het goed om ergens langer de tijd voor te nemen voordat je keuzes maakt. We gaan ook op bezoek bij andere nieuwe zorglocaties om ervaringen te delen. Ik weet zeker dat wij uiteindelijk samen een goede keuze maken”, aldus Hanneke Hoen.

Het is mooi om te horen dat de opdrachtgever op alle fronten zeer tevreden is. Het bouwteam heeft de hoge verwachtingen kunnen waarmaken. De gebouwen van Parc Glana faciliteren, de zorgverleners zorgen met liefde en aandacht voor hun bewoners. Een gezamenlijke inspanning die loont.Afbeeldingen en impressies: Zuyderland en Coonen Architecten

Ga terug