14-06-2022

Van projectmanager bij een multinational naar MKB-ondernemer

Tim Morsink gooide het roer om. Hij verliet weliswaar niet huis en haard om met zijn gezin in Zuid-Europa een of andere fruitplantage te gaan runnen, maar toch. Tim verruilde zijn goede baan bij multinational DAF Trucks voor het ondernemerschap. Hij werd mede-eigenaar van K+ Adviesgroep. Wij zijn nu bijna een jaar verder en benieuwd naar zijn ervaringen. 

Je wilde ‘echt iets bijdragen’

Een van jouw redenen om te switchen was ‘echt iets kunnen bijdragen’?

“Dat klopt. Snel anticiperen op goede suggesties vanuit bijvoorbeeld de werkvloer is bij megagrote bedrijven vaak een moeizaam en langdurig proces. Dat is hier duidelijk anders. Door de korte lijnen kun je snel handelen; als je samen besluit zaken anders aan te pakken zie je direct dat dit een positieve invloed kan hebben op het hele bedrijf.”

Tim vervolgt: “De collega’s hebben mij meteen actief betrokken bij verschillende projecten. Ik ben veel op pad om de contacten met de externe partners te onderhouden en tegelijkertijd kon ik me introduceren in het relatienetwerk. Een praktische en plezierige benadering.”

Geen paniekvoetbal

Je bent enthousiast en ambitieus; hoe maak je keuzes in wat je wil aanpakken?

“Lastig. Iedereen die aan een nieuwe baan begint, zal dat zeker herkennen. Je luistert naar de collega’s, hun complexe projecten, hun behoeften, wensen, problemen en kansen die ze zien. Tegelijkertijd zijn de vragen en wensen vanuit de verschillende marktpartijen waarmee wij zaken doen ook belangrijk. Het is continu balans zoeken.

Zeker in deze voor ons uitdagende tijden waar wij volop in een energietransitie zitten. De waan van de dag heerst. Ga je daarop reageren, dan wordt het paniekvoetbal.

In het maken van keuzes leg ik daarom de prioriteit bij de interne organisatie. Door de vele en complexe opdrachten is het van groot belang de rust in de organisatie te bewaren. Snelheid en flexibiliteit zijn prima, maar wij staan primair voor kwaliteit en willen zaken niet afraffelen. We gaan uitgebreid met de klant in gesprek en vragen door naar noodzaak en wensen. Zo kun je samen naar een haalbare oplossing zoeken en beloftes doen die je waar kunt maken, zonder jezelf voorbij te lopen. Voorlopig is dit de allerbelangrijkste keuze!”

Energietransitie en energiebeheer

Tim: “Voor ons komt alles samen met het onderwerp energietransitie. De huidige technische installaties in gebouwen doen te vaak niet wat ze moeten doen; te koud of te warm, hoog energieverbruik, hoge onderhoudskosten etc..

Synergie in de energiehuishouding realiseren, dat is een bittere noodzaak en de meest wenselijke oplossing. Als bedrijven hun huidige energieverbruik monitoren, krijgen zij een beter inzicht en kan men werken aan een efficiënt energiebeheer. Wij helpen hen met onze kennis en ervaring.

Sowieso is het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om minder energie te gebruiken en te komen tot een betere verdeling van vraag en aanbod. We moeten de overbelasting van het huidige energienetwerk voorkomen. Daarom plaatsen wij dit onderwerp in onze gesprekken met externe partijen steeds weer op de agenda. K+ is altijd vooruitstrevend geweest en dat willen wij ook blijven.”

Kare+Kure aanscherpen en uitrollen

Hoe staat het met Kare+Kure? “Hoe meer ik mij verdiep in Kare+Kure hoe enthousiaster ik word. Helaas weten gebouweigenaren (nog) vaak niet dat er op korte termijn iets moet gebeuren met hun verouderde, niet duurzame technische installaties. Wij moeten hen hierop wijzen en met harde cijfers de noodzaak inzichtelijk maken. En daar moeten en gaan wij ook iets aan doen. We zijn gestart met pilots bij enkele bedrijven. Met aantoonbare en concrete resultaten kunnen wij meer duidelijkheid geven aan bedrijven in hun beleidskeuze: investeren versus exploitatie. Gebouweigenaren moeten gaan inzien dat toekomstbestendige, duurzame installaties bittere noodzaak zijn voor de waarde van het vastgoed, de gebruikers en het milieu.” 

Energieboost

Stap je ’s morgens nog altijd happy uit je bed? Tim: “Zeker! Om in de K+taal te blijven: ‘vol energie’. De afgelopen periode heb ik een enorme boost gekregen. Mijn functie is mij op het lijf geschreven. Het is zo gaaf om met mensen én met mijn vak bezig te zijn. Ik ben blij met mijn persoonlijke keuze en ik hoop natuurlijk dat de collega’s in Echt dit ook vinden,” eindigt hij met een grote glimlach.Op de afbeelding: 5e persoon van links is Tim. Hij houdt wel van een grapje.

Ga terug