02-03-2018

Voltooiing Eiffelgebouw Maastricht met een bijzonder gevoel voor Olaf Ritchi

Op 2 maart is het Rijksmonument het Eiffelgebouw officieel in gebruik genomen.

Vanuit de overtuiging om de ziel van het gebouw te respecteren werd Braaksma & Roos Architectenbureau in het voorjaar van 2014 geselecteerd voor de restauratie en herontwikkeling van het iconische Eiffelgebouw in Maastricht. Iets later is K+ Adviesgroep geslecteerd als adviseur Bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid & technische installaties. Na vier jaar van ontwerpen en restaureren nadert dit complexe transformatieproject z’n voltooiing. In onderstaande video neemt Oliver Graeven (architect) u mee in het verhaal van De Eiffel: zijn visie, de dilemma’s en afwegingen die hebben geleid tot het resultaat dat u nu kunt aanschouwen.

Het Eiffelgebouw is onmiskenbaar dé icoon van het Sphinxkwartier, een dynamische nieuwe wijk in de binnenstad met cultuur, bedrijvigheid en horeca. Deze wijk blijft, mede met diverse bouwprojecten in de omgeving, de komende jaren vol in ontwikkeling. Het Eiffelgebouw heeft een uitstekende ligging aan het Bassin en de Boschstraat. De Markt ligt op een steenworp afstand en de ‘buren’ zijn onder andere de Pathébioscoop, filmhuis Lumière, poppodium de Muziekgieterij en het Bassin met een gevarieerd horeca-aanbod.
Iedere Maastrichtenaar kent het Eiffelgebouw. In het midden gedeelte van het gebouw is momenteel The Student Hotel gevestigd.
Olivier Graeven van Braaksma & Roos Architectenbureau zegt het volgende over de uitdagende opdracht: “In het ontwerp voor herontwikkeling was het belangrijkste uitgangspunt dat het verhaal van het Eiffelgebouw nog steeds te beleven zou zijn. Zo vertellen de vroegere productievloeren nog steeds het verhaal van de ‘pottenmennekes’ en is de gebruiksgeschiedenis tastbaar in iedere kamer. Met het ontwerp willen we recht doen aan het verleden en tegelijkertijd ruimte bieden voor de toekomst.”

K+ Adviesgroep is er trots op dat we geselecteerd zijn om ons steentje bij te dragen aan het behoud van dit iconisch gebouw. 

Wat het nog meer bijzonder maakte is dat de overgrootvader van directeur/adviseur Olaf Ritchi van K+ Adviesgroep op 2 september 1928 een gouden horloge cadeau heeft gekregen van de Sphinx voor zijn 50 jarige werkjubileum na in 1878 in dienst te zijn getreden.
Zeer speciaal dat Olaf hier ook heeft rondgelopen en mee heeft gewerkt aan het behoud van dit gebouw waar zijn overgrootvader 140 jaar geleden ook werkzaam was.

Ga terug