Herbestemming van de Chassékazerne te Breda

K+ Adviesgroep heeft de opdracht van Synchroon ontvangen om de integrale advisering te verzorgen op het gebied van Bouwfysica, Akoestiek, Bandveiligheid en het ontwerpen van de Technische Iinstallatie voor de herbestemming van de Chassékazerne te Breda.

De Chassékazerne is in 1899 gerealiseerd naar ontwerp van genie-officier W. Cool. De kazerne is van het paviljoen-type: een voorgebouw voor (onder)officieren met haaks daarop vier vleugels voor 2000 soldaten. De prachtige 108 meter lange voorgevel aan de parade is uitgevoerd in een neo-renaissance basement met neogotische hoektorentjes, pinakels, kantelen en imitatie-schietgaten. In het portiek voor de hoofdingang is het wapenschild van generaal baron David Hendrik Chassé.

In 1998 begint rondom de Chassékazerne de bouw van de wijk Chassé Park ontworpen door Rem Koolhaas en worden het Stadsarchief en het Breda'sMuseum in de Chassékazerne ondergebracht. Door de verbouwingen is er helaas weinig van het oorspronkelijke interieur overgebleven.

De nieuwe bestemming wordt een mix van functies rond een nieuw hart: een botanische kas op de middelste binnenplaats. Deze ontsluit stadsarchief, bar, winkels, restaurant en hotel. In de overige vleugels worden woningen ontwikkeld.

Mede door onze kennis en ervaring met transformaties van oa monumentale gebouwen is K+ Adviesgroep gevraagd als lid van het ontwerpteam.