08-12-2022

Het belang van een lerende organisatie

Het team van K+ Adviesgroep bestaat uit een mix van ervaren én jonge mensen. Hoogopgeleide medewerkers met hun eigen talenten. Welmoed Siebesma en Tim Morsink, directieleden van K+ Adviesgroep, zijn erg blij met deze mix. Zeker in een krappe arbeidsmarkt waar pas afgestudeerden en zelfs nog niet afgestudeerden gelokt worden met extreem hoge salarissen en allerlei extra’s.


Geef veiligheid en ruimte aan (hoogopgeleide) junioren.

Tim Morsink: “Een goed marktconform salaris dat in verhouding staat met de andere collega’s is bij ons een gegeven. Toch denken wij dat er meer nodig is dan een goed salaris om medewerkers aan ons te binden. Wij zijn een lerende organisatie en bieden ruimte aan jonge mensen om zich te ontwikkelen. Ondanks alle drukte doen ervaren collega’s erg hun best om hun kennis en ervaring met nieuwe collega’s te delen. Zo krijgen zij de kans om binnen ons bureau kennis te maken met de diverse aandachtsgebieden. Na hun introductie kiezen zij voor een specialisme.”

Functioneren naar beloning?

Welmoed Siebesma vult aan: “Aan junioren wordt nu vaak een startsalaris geboden, waar ik mijn vraagtekens bij zet. Verwacht een werkgever dan ook dat deze jonge mensen presteren en de verantwoordelijkheid kunnen dragen, dat past bij het geboden salaris? Krijgen zij wel de ruimte om zich te ontwikkelen? Mogen zij fouten maken en hiervan leren? Bij te hoge en onredelijke verwachtingen ligt een burn-out snel op de loer. Als onervaren afgestudeerden bij ons adviesbureau starten, begint het pas. Naast de vaktechnische expertise, zijn met name de competenties die bij de 21e eeuw horen van belang. Zoals zelfvertrouwen, weerbaar zijn, lef hebben, initiatief nemen, aanpassingsvermogen en communicatieve vaardigheden.”

21e eeuw skills

Tim: “Je moet voorkomen dat mensen uit onzekerheid niet meer naar bouwprojecten gaan en zich verschuilen achter hun PC. We begrijpen dit wel; als deskundigen worden we ingevlogen om ter plekke advies te geven. Een junior voelt zich snel overvraagd, wordt onzeker en klapt dicht. Dat is jammer. Want het gevraagde antwoord of advies kan ook op een later moment gegeven worden. Houding, kordaat optreden en communicatie zijn bepalend voor de relatie met de klant en onze samenwerkingspartners. Hierin begeleiden wij hen.”

Groeien in een lerende organisatie

Welmoed: “Sinds anderhalf jaar is Job Hanssen bij ons in dienst. We zijn heel blij met Job. Hij heeft bouwtechnische bedrijfskunde gestudeerd, maar moet bouwfysische kennis nog verwerven. Job is gedreven en leergierig. Dat is belangrijk. Hij wil iedere dag meer kennis vergaren over de vele aspecten van ons vak. Job gaat graag naar buiten en op de bouw staat hij zijn mannetje. Ook neemt hij heel andere kennis en ervaring mee uit een ander bedrijf, waar wij weer van kunnen leren.”

Job Hanssen reageert; “De klik is wederzijds. Deze functie is compleet anders dan mijn vorige baan. Daar was ik ‘werkorganisator’. Ik zocht een nieuwe, meer technische uitdaging. Via via had ik van K+ Adviesgroep gehoord; ze geven jonge mensen een kans te groeien in een lerende organisatie.”

De kracht van leermeesters

Job: “Bouwfysica is inderdaad een hele andere tak van sport. Ik zie het als een uitdaging om te leren in de praktijk. Ik heb niet op iedere vraag een pasklaar antwoord. Op de bouw probeer ik zo goed mogelijk waar te nemen wat ik zie en in de context te plaatsen. Technische informatie zoek ik daarna zelf op of raadpleeg mijn collega’s. Als ik voldoende informatie heb verzameld, koppel ik terug aan de vragensteller. Het afgelopen jaar heb ik veel van collega’s geleerd.

Olaf Ritchi, eveneens directielid, is bijvoorbeeld ook een interessante leermeester. Hij is overtuigd dat je het meeste leert en onthoudt als je zelf speurt naar informatie. Niet formules van buiten knallen, maar op zoek gaan naar het waarom en hoe je vervolgens deze informatie kunt toepassen. Ik vind dat uitdagend en verhelderend.

K+ollegetour

Tim Morsink: “Het blijft natuurlijk van belang dat er voldoende parate vakkennis in huis is. Onlangs hebben twee collega’s voor het ondernemerschap gekozen. Wij werken nog steeds met hen samen, toch betekent dit dat specifieke kennis en ervaring in huis weg is. Dat realiseren wij ons terdege. Daarom delen wij veel met elkaar; dagelijks als we terugkomen van een bouwproject en we streven ernaar om één keer per maand ruim de tijd te nemen om een specifiek onderwerp met elkaar te bespreken.”

Online kennisbank

Een digitale kennisbank zou mogelijk uitkomst bieden. Job: “Het zou fantastisch zijn als we op een slimme manier alle kennis, bevindingen, aanpak en aanbevelingen verzamelen en digitaal opslaan in een online kennisbank. Een database die eenvoudig, toegankelijk, up-to-date en super interessant is, voor zowel de ervaren rotten als de nieuwelingen bij K+ Adviesgroep.”

Een uitdagend project waar we vast en zeker meer van gaan horen.


Op de selfie van links naar rechts: Welmoed Siebesma, Job Hanssen en Tim Morsink.

Ga terug