06-02-2021

Werken aan een eyecatcher in Valkenswaard.

Hoofdkantoor Brabantia Eindhoven, installatietechnisch concept Kplus Adviesgroep

Een EYECATCHER, zo werd het nieuwe hoofdkantoor van Brabantia in het Eindhovense Dagblad - september 2019 - gepresenteerd. In welke opzichten wordt het een bijzonder gebouw?

“We hebben eind vorig jaar het installatietechnisch bestek van het nieuwe hoofdkantoor van Brabantia afgerond”, vertelt Roy Delissen, een ervaren projectleider installatietechniek die al ruim 6 jaar bij K+ adviesgroep werkt.

AAarchitecten heeft een fraai, transparant kantoor annex designcenter ontworpen met gebogen zijgevels en een open constructie. In het midden is een centrale ontmoetingsruimte en podiumtrap gerealiseerd. Mede door het gebruik van veel licht en de keuze voor een goed ventilatiesysteem ontstaat er een fijne werkomgeving voor de medewerkers en daar zijn wij natuurlijk heel blij mee!"

Duurzaamheid

Roy: “De duurzaamheidsambities van opdrachtgever en architect waren groot en uiteindelijk zal het pand gedeeltelijk voldoen aan een aantal duurzaamheidseisen die passen binnen de certificeringsmethode van BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method)”.

Ventilatie- en verlichtingssysteem volgens Breeam.

Door het gebruik van grote luchtkanalen wordt straks de conditie van het gebouw geoptimaliseerd. De hoeveelheid verse lucht die aan het gebouw wordt toegevoegd voldoet aan de BREEAM-eisen. Omdat deze op dit punt strenger zijn dan het Bouwbesluit, wordt er dus extra goed geventileerd. Gezien de huidige pandemie, geen overbodige luxe.

Er is ook gekozen voor een duurzame en optimale verlichtingsinstallatie. Deze installatie produceert meer licht en veroorzaakt minder schaduwwerking dan gebruikelijk en draagt daarmee bij aan een plezierige werkomgeving.

Installatietechnisch concept

“De open vide, die op de eerste verdieping in verbinding staat met de gangzone, is indrukwekkend, zoals onderstaande afbeelding laat zien. Het wegwerken van de bekabeling voor de installatietechniek was wel een uitdaging. Geen plafond om e.e.a. in weg te werken”, vertelt Roy. “In andere, meer industriële projecten, past het om de technische installaties zichtbaar te verwerken. In het Brabantia-gebouw was dit geen optie.

Daarom is er gekozen voor het gebruik van extra koven en kabelgoten in de vloer zodat de bekabeling aan het oog wordt onttrokken. Het ventilatieverdeelsysteem is in ons installatietechnisch ontwerp naar het dak verhuisd. Al met al ziet het interieur er straks echt heel strak uit”, aldus de tevreden projectleider.

Geen doorsnee gebouw.

Omdat het geen doorsnee gebouw is, vroeg het installatietechnisch concept de nodige tijd en aandacht. Roy: “Ik ben blij dat ik in de afgelopen periode niet aan veel verschillende projecten tegelijkertijd heb moeten werken. Zo kon ik mij goed focussen op dit project. Collega Paul Fijten was verantwoordelijk voor de E-installaties en heeft hierin heel goed geadviseerd. Naar verwachting start in april dit jaar de bouw. Als het bouwproces soepel verloopt kan het gebouw nog voor het nieuwe jaar 2022 inderdaad laten zien dat het de aangekondigde titel waardig is”.

Diversiteit in projecten

Wat het designcenter Brabantia betreft, zit de taak van Roy er weer op. Misschien volgt nog de begeleiding in de uitvoering, maar daarover is nog niets bekend. Een ander project dat eind 2021 opgeleverd wordt is geen nieuwbouw, maar de transformatie van een voormalig klooster c.q. het Bisschoppelijk College naar een luxe hotel in Sittard. Hier wordt namelijk het eerste Hilton hotel onder de naam “Double Tree” buiten de Randstad gerealiseerd. Een initiatief van Black Label Hotels. Mooi voor Sittard én voor het K+ team die de opdracht voor de installatietechnische advisering heeft verworven.

Daarnaast is Roy ook druk met de transformatie van het voormalige Rabobank kantoor in Uden naar 38 huurwoningen in opdracht van Keizersberg Vastgoed. Een mooie ontwikkeling omdat de vraag naar appartementen voor zowel jong als oud groot is!

Projectleider Roy Delissen: die afwisseling en uitdagende projecten, maakt mijn functie heel interessant

Uitdagende job

Roy Delissen: “die afwisseling en uitdagende projecten, maakt mijn functie heel interessant. Maar het is soms ook lastig; maatwerk leveren én omgaan met de vaak grote tijdsdruk. Het blijft zoeken naar balans. Maar eerlijk? Ik zou niet anders willen. Uitsluitend routinematig werken zou niets voor mij zijn.” Een tevreden projectleider eindigt hiermee ons gesprek. Zijn aandacht wordt alweer opgeëist. Roy verwijst wel nog even naar de website. "Wij zoeken nog collega’s. Dus, als er mensen zijn die interesse hebben; check onze vacaturepagina!”.


Lilian Zeekaf
februari 2020

Ga terug